De bijeenkomst is geïnspireerd op het artistieke werk van Marek Kuś en het uitgangspunt is de techniek van de kunstenaar om figuren te reproduceren en ze met grafiet te tekenen. Tijdens een creatief spel leren de kinderen, samen met de begeleider, niet alleen de geheimen van het maken van kunstwerken op grote schaal, maar ook het idee erachter. We beginnen met een onafhankelijke tekening van een menselijke lichaamsvorm in een open compositie, we tekenen de vormen van onszelf op een groot papier dat door alle deelnemers is opgemaakt. De kinderen zullen de omtrekken van elkaar tekenen. Zij vullen de voorbereide vormen in met kleurpotloden, volgens het door de kunstenaar opgestelde figurenplan. Er zal een kleurrijke compositie worden gemaakt, die ruimte biedt voor creatieve experimenten op basis van de eigen fantasie en expressie van het kind. De kinderen zullen ook hun eigen beelden creëren, die op een eindfoto zullen worden vastgelegd.
De hele activiteit zal ook een diepe filosofische dimensie hebben. Het zal worden geleid door beschouwingen over het idee van vrijheid, vrede en egalitarisme. Zoals de kunstenaar zijn visie op vrijheid in zijn werk overbrengt, zo zullen de kinderen ertoe gebracht worden over deze concepten te mediteren door hun artistieke schepping. Het is door middel van kunst dat de kunstenaar de kinderen wil leiden om deze begrippen te verdiepen. Ben ik vrij? Wat betekent "ik"? Wat betekent het om vrij te zijn?

Terwijl ze de omtrekken van de vorm van een ander kind tekenen, zullen ze geconfronteerd worden met het idee van vrijheid dat anderen hebben, en dus met het verschil van mening. Hier worden de begrippen tolerantie, egalitarisme en vrede geïntroduceerd. Anderen leren kennen, hun verschillen respecteren en hun rijkdom begrijpen is de eerste stap naar het behoud van de vrijheid en de opbouw van de vrede, die in onze tijd zo essentieel is. Deze workshop is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met irenologie (Johan Galtung) en hen te laten nadenken over het begrip positieve vrede, d.w.z. vrede als een toestand van samenwerking, gelijkheid en rechtvaardigheid, pluralisme en dynamiek.

 

Spreker: Marek Kuś

Duur: 2 uur (van 14 tot 16 uur)

Datum: zaterdag 4 juni 2022

Doelgroep: de voorgestelde activiteit staat open voor kinderen van 6 tot 12 jaar